Yaprak sarması, özel davetlerin, bayramların vazgeçilmezidir. Zeytinyağlı olarak yapılan yaprak sarması için birçok hanım yaz mevsiminden hazırlık yapmaktadır. Pazarlarda her mevsim yaprak bulabilirsiniz. Fakat yaz aylarının başında çıkan yaprağın dışındaki birçok yaprak, damarlı ve kalındır. Bu tür yapraklar, ince ve damarsız yaprak kadar lezzetli olmamaktadır. Yaz aylarından alınan yaprak bir sene boyunca saklanabilir. Asma yapraklarını buzlukta veya salamura olarak muhafaza edebilirsiniz. Birçok ev hanımı salamura yaprak yapımını tercih etmektedir.
Salamura Yaprak Nasıl Yapılır?
- Kışlık bir hazırlık olan salamura yaprak yapımı için yaprağın damarlı kısmı üste gelecek şekilde açılır. Üzerine bir miktar tuz serpilerek bu işlem 15 / 20 yaprak olana kadar devam ettirilir.
- 15 yaprak olduktan sonra asma yaprakları salamura yapılacak bidona bastırılır. Yapraklar bitene kadar bu işlem tekrar edilir.
- Yapraklar bittiğinde en üste tuz serpilir, üzerine ağırlık yapması için yassı bir yaş konur ve bidonun içine su eklenir.
- Asma yaprakların basıldığı bidon 10 gün boyunca güneş görmeyen bir yerde ağzı sıkı bir şekilde kapatılarak muhafaza edilir.
- 10 gün bekletirken salamura yapraklar ara sıra kontrol edilmelidir. Suyu azaldığında veya hazırda tuzlu su bekletilip yaprakların üzerine eklenmelidir.
Samura Yaprak Yapmanın Püf Noktaları
- Salamura yaprak yaparken, suyun tuzunu ayarlamak önemli ve basittir. Suyun tuzunu ayarlamak için bir kabın içine suyu koyun ve tuzunu ekleyin ardından bir yumurtayı içine bırakın. Yumurta suyun üzerine çıkarsa tuz oranı yeterlidir. Bu durumda su kaptan taşabilir, bunun için kabın çevresine daha büyük bir kap veya leğen koyabilirsiniz.
- Salamura yaprak yaparken asma yaprakları yıkanmamaktadır ve çok miktarda tuz eklenmektedir. Bu nedenle, salamura yaprağı sarmadan önce üç dört saat kadar suda beklettikten sonra yıkamalısınız. Suyun içinde bir süre haşlamak tuzunu daha kolay atmanızı sağlayacak bir yöntemdir. Salamura yaparken marketlerde, pazarlarda satılan büyük bidonları kullanabilirsiniz. Fakat kola şişeleri veya su şişeleri salamura yapanlar tarafından daha garantili görünmektedir.
- Kola veya su şişesine salamura yaptığınızda kullanmak istediğiniz zaman şişeyi kesmeniz gerekecektir. Kola veya su şişesine yaparken 5 / 10 yaprağı aynı şekilde salamuralayıp sıkıca sararak şişeye yerleştirirsiniz. İşlem bittikten sonra şişeye yine su eklenmektedir.